Робота кафедри із майбутніми студентами

Робота кафедри із майбутніми студентами

Враховуючи, що математика не тільки є однією із найвагоміших дисциплін у підготовки економістів, а вона є найважливішою профільною дисципліною, яку майбутні студенти повинні успішно скласти, щоб мати можливість навчатися у Харківському національному університеті імені С. Кузнеця, кафедрою вищої математики та економіко-математичних методів приділяється чимала увага саме роботі із попередньої математичної підготовки для кожного, хто потребує цього,  будь то вітчизняний школяр, випускник коледжу, або доросла людина, що бажає отримати додаткову економічну освіту, або іноземний студент, що у планує навчатися в Україні.

Кафедра має потужний професорсько-викладацький склад, робота у напрямі математичної підготовки відрізняється як за напрямом так і за змістом.                          

Викладачі кафедри сприймають активну участь у загально університетських заходах( дні відкритих дверей, зимові та літні школи, ніч науки, участь у освітніх ярмарках та інше ), де вони презентують власні різноманітні навчальні розробки, розповідають майбутнім студентам можливості та пропозиції університету щодо успішного складання  іспитів із математики. Для цього кафедрою створено та створюється чимало. Це і пробне ЗНО із математики, презентація та запуск чат-ботів, надання теоретичного матеріалу у вигляді слайдів у Istagram, випуск методичних рекомендацій та посібників, проведення підготовчих курсів, тощо.                                         

Так, протягом останніх років на базі університету проводиться пробне ЗНО із математики у першому та другому семестрі. Тестові завдання розроблюються завжди кафедрою самостійно, на основі аналізу тестів ЗНО попередніх років, та власному досвіду роботи викладачів на підготовчих курсах та роботи із абітурієнтами.

Кожен рік проводяться зимові та літні школи. Основний контингент таких шкіл, це учні 11класів, однак зростаюча популярність таких заходів,  призводить до того, що останнім часом віковий розбіг відвідувачів тренінгів значно поширюється.           

У рамках зимових та літніх шкіл викладачами кафедри розроблено три основних “майстер-класи”, які включають всі основні аспекти успішного складання незалежного іспиту із математики: від заповнення бланку ЗНО до рекомендацій щодо розв’язання задач різного рівня складності. Сама структура тренінгів сформована за принципом від простого до складного, і охоплює весь курс шкільної математики із прикладами різноманітних як типових, так і нетипових задач, до дозволяє задіяти до процесу всіх присутніх, не зважаючи на рівень їх математичної підготовки.

За програмою заходів Зимової школи для майбутніх студентів у січні 2022 року доцентом кафедри вищої математики та економіко-математичних методів Железняковою Е. Ю. було проведено тренінг “Як отримати 200 балів на ЗНО”.

Цікава та корисна інформація для майбутніх студентів, а також позитивна атмосфера під час проведення Зимової школи стали запорукою для подальших зустрічей з учнями та їх вчителями у стінах нашого університету.

Проведення тренінгу із математиці на зимовій школі 2018/2019
Абітурієнти на тренінгах із математиці на зимовій школі 2018/2019
Сертифікати участі у зимовій школі 2018/2019

Протягом останніх років кафедрою математики розроблені завдання та запущено два чат-боти із математики “ЗНО- це просто” на основі електронної платформи  Telegram, крім того створено низку завдань теоретичного спрямування на базі Instagram.             

Так, за статистичними даними у чат-боті “ЗНО – це просто-2018/2019″ сприйняло участь біля 6095 школярів із усіх регіонів України, було вирішено біля 622 329 завдань. Враховуючи масштабність цього проекту технічна реалізація процесу відбувалася до допомогою IT- фірми ”SoftServe”. Переможці отримали нагороди.    

Чат-бот “ЗНО-це просто” 2017/2018 н.р.
Чат-бот “ЗНО-це просто” 2018/2019 н.р.
Переможці чат-боту “ЗНО-це просто” 2018/2019 н.р.

Кожного року, на зимових канікулах кафедра вищої математики та економіко-математичних методів проводить олімпіаду із математики для майбутніх абітурієнтів напряму поліграфія.                                                  

При університеті діють підготовці курси, де майбутні студенти можуть допомогу у підготовці до складання незалежного іспиту із математики. На курсах працюють як і безпосередньо викладачі підготовчих курсів так і доценти кафедри.

Викладачі кафедри не обмежуються проведенням профорієнтаційних заходів в лише в межах ХНЕУ,  вони постійно відвідують школи та коледжі,  розповсюджують, та доводять до уваги інформацію не тільки про можливості подальшого навчання у ХНЄУ ім. С. Кузнеця, а і про ті події, що відбуваються, і можуть бути цікавими не тільки для абітурієнтів, а й для учнів середнього шкільного віку (тренінги, мастер-класи, вікторини, олімпіади, ЗНО, та інше).                                                                                 

Іншим напрямом роботи є робота із іноземними студентами, кількість яких в ХНЕУ ім. С. Кузнеця зростає і сама структура змінюється. Так, на час сьогодення основний контингент студентів, що навчаються на підготовчому відділенні є студентами дальнього зарубіжжя, які не володіють ні російською, ні українською мовами. Тому основна увага кафедри є зосередженою на видінні відповідної навчально-методичної літератури, яка допомагає студентам-іноземцям краще адаптуватися до нових умов навчання.